Molnár Krisztina, Jaffa, Füles, Bogár és Maci

Amióta az eszemet tudom mindig szerettem volna kutyát. Mindegy volt, hogy kicsi vagy nagy, keverék vagy fajtatiszta,  én mindegyikért odavoltam.
Jelenleg négy kutyám van. Egyikük sem tudatosan lett tervezve, mindet az élet hozta, így vagy úgy egymásba botlottunk.

Az első kutyám, amelyiket kölyökkorától neveltem és elkezdtem kutyaiskolába járni vele a most 14 éves Maci. Talán jagdterrier keverék kan, szép csokibarna bundában.
Kb. 4 hónaposan szedtem össze az utcáról, egy rakás kullanccsal és ismeretlen előélettel. Gyorsan kiderült, hogy nem egyszerű eset, egy ideges, pörgős, lassan tanuló méregzsák, aki nem igazán kedveli az embereket és más kutyákat sem. A sok munkának és az ivartalanításnak hála, kezelhető kutya lett belőle és végül arra is rájött, hogy a simogatás nem rossz dolog.
BH1 vizsgáig jutottunk, bár kellett hozzá 4 év. Készültünk a BH2 vizsgára is, de aztán közbejött a Bogár. Köszönhetek neki sok új ismerőst és barátot, valamint azt, hogy azzal az “áldott jó” természetével rákényszerített új megoldások keresésére.

Második kutyám Bogár. Ő most 10 éves. Feltehetően vizsla-labrador keverék ivartalanított szuka, vizsla természettel és fekete bundával.
Kb. 2 hónaposan a januári hidegben a szomszéd udvarán fagyoskodott a hóban. Megkérdeztem, nem kellett neki a kutya, mert megrágott ezt-azt a lakásban. Nem mondom, ilyen történt nálam is, néhány szőnyeg, kutyapléd, függöny, lábtörlő, kutyaajtó stb. bánta, míg rá nem jöttem, hogy mindig kell neki valami a szájába. Nagyon apportos kutya, gyakorlatilag állandóan visz valamit (ág, alma, falevél stb.) vagy hoz üdvözlésként. Egy bizonytalan, gyorsan tanuló, puha kutya, aki elhagyhatatlan, mert fél szemmel mindig azt lesi mit csinál a gazdi. A kutyák nem érdeklik. Bárhol elengedhető, visszahívható, vele kikapcsolódás a séta. Legyen gazdi, simogatás és labda, akkor kerek a világ neki. Vele, mivel gyorsan tanult és már én is ügyesebb voltam 4 éves korára eljutottunk a BH3 vizsgáig.

Harmadik kutyám Jaffa. Ő egy 7 éves argentin dog szuka.
Egy ismerős tenyésztőtől került hozzám 5 hónaposan, gyakorlatilag ajándékként (amit ismételten köszönök). Ez sem volt előre eltervezve, viszont szerette volna, ha a kiskutya a közelben marad, engem pedig vonzott a kihívás. Jaffa jó vérvonalból származik, így részt vettünk kiállításokon, 2 nagyon jó és 1 kitűnő minősítést szereztünk. Közben szorgalmasan jártam vele a kutyasuliba is. Gyorsan kiderült, hogy csak egyféleképpen motiválható, addig tart a munkakedv, amíg a virsli :). Az embereket imádja, viszont nem az a feltétel nélkül engedelmes fajta. Kutyákat tekintve a haverfelvétel lezárult kb. az ivarérettség környékén. Ilyen téren két célom van vele: Bármit tesz is a másik kutya, nem reagálhat rá morgással, támadással. Az otthoni falkatagokat el kell fogadnia.
Fajtáján belül egy jól kezelhető, értelmes kutya, aki legszívesebben mindig a gazdival lenne vagy legalább egy fotelben a gazdi közelében. Az argentin dog mint fajta, viszont ereje és mérete miatt első kutyának, kezdő kutyásnak nem ajánlott szerintem. Vizsgáig még nem jutottunk el, mert közbejött két költözés és ő a többiekkel együtt az előző lakhelyemen maradt, így kevesebbet tudtam foglalkozni vele.

Negyedik kutyám Füles. 3-4 éves lehet, 2 éve van nálam. Igazi utcai keverék. Kinézetét, tulajdonságait tekintve beagle, szetter és még sok más lehet az ősök között. Fehér alapon foltos, pöttyös ivartalanított kan. Gyakorlatilag jött és beköltözött, mivel más kutya akkor nem volt a háznál. Korábban nem láttam a környéken, így próbáltam megkeresni a gazdáját, de senki sem jelentkezett, chip pedig nem volt benne. Új gazdi sem akadt, így maradt nálam. Három kutya ugye nem elég, meg hát milyen jó kis feladat összeszoktatni a többiekkel… A szoktatás még folyamatban van, szerencsére egy nagyon jó természetű, nem domináns kutya, így a Macival már nagyon jó játszótársak lettek, a Bogár is elfogadta és valószínűleg a Jaffával sem lesz gond (bár biztos, ami biztos egyenlőre marad a szájkosár és a felügyelet, ha együtt vannak). Füles egyébként az egész társaság legokosabb, leggyorsabban tanuló (imád enni) legjobb természetű tagja, ezért bízom benne hogy 2020 ősszel sikeres engedelmes vizsgát teszünk. Természetesen ő sem hibátlan: igazi szabaduló, mászó és ugró művész, bár mióta van kutyatársasága és elég magas a kerítés, azóta nem próbálkozik :).

%d blogger ezt szereti: